Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de schoenmaten van de dames en die van de heren?

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de schoenmaten van de dames en die van de heren?

De juiste maat opmeten en een maattabel voor mannen, resp. vrouwen raadplegenWat zijn de verschillen tussen een dames- en een herenschoenmaat?


We dachten toch altijd dat de mannen van nature op grotere voet leven. Dat is in de wereld van de schoenmaten precies omgekeerd. Maar waarom wordt er een onderscheid gemaakt bij de maten? Per slot van rekening is een voet van 28 cm bij beide geslachten even lang, zul je denken. Het maakt niet uit of je een man bent of een vrouw. Aan de hand van deze tekst willen we je verduidelijken hoe het bij de sportschoenen van Nike is. Pumps of hooggehakte laarzen worden hier natuurlijk niet bedoeld, wij hebben alleen ervaring met de sportieve modellen!

Onderscheid tussen een vrouwen- en mannenvoet

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de voet van een vrouw niet gelijk is aan de voet van een man, een vrouwenvoet is geen kleinere versie van een mannenvoet. Een vrouw heeft een andere voetvorm, die is over het algemeen slanker. Vrouwen hebben niet alleen kleinere voeten dan heren, maar de hiel/voorvoetverhouding is ook anders. Dames hebben een bredere voorvoet, een hogere voetholte, flexibelere spieren en een grotere variatie in de hielbreedte. Bij het hardlopen raakt de vrouwelijke voet het grondoppervlak op een andere plaats dan de mannenvoet. Al deze verschillen vragen om een aangepaste schoen.

Wat zijn de verschillen tussen dames- en herensneakers?

Een smallere pasvorm

Door de slankere vorm van de voet hebben schoenen voor vrouwen een andere pasvorm nodig. Wanneer een vrouw mannenschoenen draagt, komt het vaak voor dat de hiel in de schoen verschuift en dat is niet prettig. Sportschoenen voor dames zijn voorzien van een smallere leest. Dat wil zeggen dat de schoen aan de zijkanten nauwer wordt gemaakt en dus strakker zit. Deze leest zorgt ervoor dat de pasvorm wordt verbeterd en voorkomt problemen zoals het schuiven van de voet.

Demping

Een ander groot verschil is dat vrouwen vaak lichter zijn dan mannen. De demping in sneakers voor dames is zachter en minder stug dan bij de heren, waardoor de dames comfortabeler en fijner kunnen lopen. Daarnaast zorgt de juiste schokabsorptie niet alleen voor betere demping, maar ook voor meer veerkracht.

Flexibiliteit

Door het geringe gewicht van vrouwen wordt een grotere buigzaamheid van de sportschoen benodigd. Bij iedere stap worden er namelijk geringere krachten uitgeoefend op de sneaker.

Meer keuze in de kleuren

Wie kent ze niet, de typische vrouwenkleuren, zoals pink, paars en allerlei pasteltinten.

Om nu weer even terug te komen op de schoenmaten en de bijbehorende maattabellen... Feit is nu eenmaal dat de sportschoenen voor dames en heren verschillend zijn en dat is terug te vinden in de maten, want die verschillen ook!

Waarom zijn er maattabellen voor mannen en welke voor vrouwen?

Als je bijvoorbeeld naar de Nike sneakers kijkt dan is bij de heren maat 40 de inlegzool 25 cm lang, terwijl die van de dames 25,5 cm meet. Waarom is dat zo? Een vrouwenvoet is veel sierlijker dan een mannenvoet en heeft dus een smallere schoen nodig. Een smallere voet heeft een grotere lengte en dat is terug te vinden in de inlegzool. Deze zool is een 0,5 cm langer dan die van de mannen. Schoenmaat 40 bij de heren is dus niet gelijk aan maat 40 bij de vrouwen. Zodoende vind je zowel sneaker maattabellen specifiek voor dames alsook voor heren.

Dragen mannen ook damesmodellen?

De kleuren van de schoenen zijn bij het vrouwelijke geslacht anders dan bij het mannelijke geslacht. Sommige mannen vinden juist die kleuren mooi die niet te vinden zijn bij de versies voor de heren en willen daarom graag een damesmodel.

Waar moeten mannen op letten bij het kopen van een WMNS variant?

Als een man een damesschoen in zijn maat draagt, zal hij meteen merken dat deze schoen hem geen bewegingsvrijheid geeft. Een damessneaker heeft een smallere pasvorm dan de herenschoen en zit dus strakker. Mocht je als man graag een damesmodel willen hebben omdat je de kleuren mooier vindt, dan moet je een halve maat groter bestellen. Je loopt anders de kans dat de sneaker te strak zit en je geen bewegingsvrijheid hebt. Alleen op deze manier kan je ervoor zorgen dat de schoen lekker zit. Je zult anders als je een lange dag op je benen staat, last krijgen van je voeten. Een gymp die te strak zit knelt je voet af, met als gevolg dat je geen gevoel meer hebt in je voet en dat is zeer onaangenaam.

Een mooie vrouwenschoen die zowel door vrouwen alsook door mannen gedragen kan worden is de Nike WMNS Air Max 1 Essential uitgevoerd in White Light Magnet Grey Fuchsia White:

De Nike WMNS Air Max 1 ook geschikt voor mannen

De Nike WMNS Air Max 1 ook geschikt voor mannen

Je ziet, de Nike Air Max 1 WMNS (damesmodel) kan wel degelijk ook door een man worden gedragen!

Kunnen dames ook een herenschoen dragen?

Bij de vrouwen is het precies zo. Niet alle dames zijn gek op kleuren zoals pink, lila of roze. Vandaar dat de modellen ook gedragen kunnen worden door die personen waarvoor ze eigenlijk niet zijn bedoeld.

Waar moeten vrouwen op letten bij het kopen van een herenmodel?

Bij de vrouwen is het precies andersom. Wil je als vrouw een herenmodel hebben, dan graag een maatje kleiner nemen. Door de bredere pasvorm heeft de voet meer plaats in de schoen. In dit geval betekent dat, dat de voet niet genoeg houvast heeft en gaat schuiven. Hierdoor kan de hiel gaan schuren en als resultaat krijg je dan niet gewenste blaren en schaafwonden aan de hak. Als een vrouw bijvoorbeeld een Nike Air Max voor heren aantrekt, dan krijg je al snel instabiliteit en gaat de sneaker pijn doen. De schoen is namelijk te groot en dat is vooral te merken tijdens het hardlopen. Dus, een nummertje kleiner bestellen!

Ook geschikt voor de dames onder ons is de coole opvallende Nike Air Max Tavas University Red Light Crimson White:

De Nike Air Max Tavas als herenmodel voor de dames een maatje kleiner

De Nike Air Max Tavas als herenmodel voor de dames een maatje kleiner

Als je nu bij de keuze van je nieuwe sneakers onze tips wat de schoenmaat betreft opvolgt, heb je zeker veel plezier van je goed zittende en gemakkelijke sportschoenen. De passende maattabel vind je met één klik op de button hieronder.

Meteen naar de maattabel

  • Nike WMNS Air Max 1 Essential White Light Magnet Grey Fuchsia White Rechts
  • Nike WMNS Air Max 1 Essential White Light Magnet Grey Fuchsia White Seitenansicht
  • Nike WMNS Air Max 1 Essential White Light Magnet Grey Fuchsia White Seitendetail
  • Nike WMNS Air Max 1 Essential White Light Magnet Grey Fuchsia White Innenseite
  • Nike WMNS Air Max 1 Essential White Light Magnet Grey Fuchsia White Rueckansicht
  • Nike WMNS Air Max 1 Essential White Light Magnet Grey Fuchsia White Oberschuh
  • Nike WMNS Air Max 1 Essential White Light Magnet Grey Fuchsia White Laufsohle
Logo
In de Winkelwagen
140 €110 €

incl. BTW, excl. verzending

Artikel aanbevelen op:

Soortgelijke artikelen: