Hoe herken ik namaak schoenen?

Hoe herken ik namaak schoenen?

Schoenen van het merk Nike, bijvoorbeeld de bekende Nike Air Max 1 of de Nike Rosherun, zijn zeer geliefd, maar door de hoogwaardige kwaliteit zijn ze ook vrij prijzig. De gympen worden dus graag nagemaakt en goedkoper op de markt gebracht. Namaak sneakers zijn haast niet van de originele merkschoenen te onderscheiden. Wij geven je een paar tips waar je op moet letten, zodat je er zeker van kunt zijn dat je toch te maken hebt met een paar echte Nikes en niet uit onwetendheid nep Nike sneakers online bestelt.Hoe herken ik namaak schoenen?

Hoe herken ik namaak schoenen?


Welke prijs betaal ik voor een paar echte Nike sportschoenen?

Originele Nikes zijn niet goedkoop. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen, hebben een goede pasvorm en bieden veel steun. Bovendien heb je er lang plezier van. Kun je een paar Nike schoenen bemachtigen voor een superprijs, dan is de kans groot dat je te maken hebt met replica’s.

Heb je op internet een site gevonden die allerlei verschillende Nike modellen aanbiedt voor de helft van de prijs, dan zijn het waarschijnlijk geen originele gympen. Grote producenten verkopen hun schoenen ook zeker niet via Marktplaats of eBay.

Tevens is het opvallend als de Winkel van Sinkel ineens merksportschoenen gaat verkopen, vaak klopt er dan iets niet. Belangrijke merken werken meestal nauw samen met speciaal geselecteerde verkoopkanalen.

Dus goed letten op de prijs. Een paar echte Nike sneakers is zijn prijs meer dan waard. Mochten ze afgeprijsd zijn dan kijk of het een reële prijs is die je ervoor moet betalen, minder dan de helft van de normale prijs is niet realistisch en is een aanwijzing voor nep schoenen. Wees je er bewust van wat authentieke merksneakers kosten.

Krijg ik garantie en een kassabon?

Als je bij het kopen van een paar gympen geen kassabon krijgt, dan kan je ervan uitgaan dat je geen originele sneakers hebt gekocht. Zit er geen garantie op, dan heb je definitief te maken met fake modellen. De firma Nike biedt op alle artikelen altijd een garantie van twee jaar!

Kan ik namaak sneakers ook herkennen aan andere punten?

Ben je in het bezit van een bijvoorbeeld een paar echte Nike Air Max sportschoenen, dan vergelijk ze eens met een paar neppers. Hoe ziet de vorm eruit? Zijn de schoenen hoger of juist platter dan normaal? Hoe ziet het logo eruit? Zitten de details op de goede plek? Zijn er kleurverschillen met het origineel? Kijk ook eens naar de veters. Hoe is de afwerking van de sneaker? Hoe zit het met de pasvorm en de demping? Let specifiek op deze punten en je kunt duidelijk verschillen ontdekken.

Hieronder gaan we gedetailleerder in op de verschillende aspecten:

Hoe ziet de Nike Swoosh eruit?

Het Nike merkteken is een van de punten waaraan je kunt herkennen of je een paar replica’s in handen hebt. Vaak is het lelijk op de schoen aangebracht, niet netjes genaaid of zit scheef. De Swoosh zit niet op de juiste plaats, te ver naar voren of de maat klopt niet.

In het Nike logo hoort een kromming te zitten, de nagemaakte is vaak hoekiger. Daarnaast is de valse Swoosh meestal rafelig en niet goed uitgesneden. Ook de kwaliteit van de Swoosh is vaak slecht, er wordt gebruik gemaakt van goedkoop plastic wat meer glimt.Hoe ziet de Nike Swoosh eruit?

Hoe ziet de Nike Swoosh eruit?


Welke afwerkingsfouten duiden op nep?

Bij fake sneakers zijn de stiknaden vaak zeer slecht afgewerkt. Ze zien er onregelmatig uit, zitten er dubbel op of ze zijn scheef. Als je de binnenzool verwijdert, bekijk dan eens de binnenkant van de schoen en let op de afwerking. Meestal is daar slordig en niet netjes gewerkt.

Pas op bij lijmresten! Deze kunnen ook voorkomen bij authentieke sneakers, dus dat wil niet meteen zeggen dat je te maken hebt met namaak sportschoenen.

Is er ook verschil in materiaal?

Replica’s zijn ook te herkennen aan het materiaal. Vaak zijn de nep schoenen gemaakt van goedkope grondstoffen. Ze voelen heel anders aan dan dat het origineel. Meestal is de sneaker lichter doordat gebruik is gemaakt van materiaal van een minderwaardige kwaliteit.

Leer is geen leer, maar kunststof. Dit is het duurste van de schoen en hier wordt op bezuinigd. Namaak schoenen glimmen meer door het gebruik van plastic.

Als je originele met neppers vergelijkt, let er dan bijvoorbeeld op of het leer op de juiste plaats is aangebracht. Door het slechtere materiaal gaan de gympen natuurlijk ook niet lang mee en zijn ze veel sneller kapot.

De originele sportschoenen zijn voorzien van rubber zolen, voelen de buitenzolen glad of plasticachtig aan dan is er waarschijnlijk sprake van een vervalsing. Rubberen zolen zijn flexibel en laten zich goed buigen, dit in tegenstelling tot plastic loopzolen.

Wat is met de verpakking?

Worden je nieuwe sneakers in een plastic zak geleverd, dan is dat een aanwijzing voor vervalsing. Authentieke Nike varianten worden altijd in een originele Nike schoenendoos verkocht. Let er ook op dat als je een nieuwe gymp koopt, je ook een nieuwe doos krijgt. Dus geen oude doos bij een nieuw model. De dozen van Nike krijgen regelmatig een nieuw design, dus check vooral of de schoen geleverd wordt in de juiste box.

Kijk ook naar het materiaal van de doos, die is gemaakt van stevig en hard karton. Is het een dunne box, dan duidt dit ook op nep.

Wat is met de verpakking?

Wat is met de verpakking?Moet ik ook op de binnenzool letten?


Je kunt bij Nike de zool uit de sneaker halen om er bv. een steunzool in te doen. Bij namaak zit de zool vast, zodat je de slechte afwerking onder de zool niet kunt zien. Probeer de zool maar eens los te krijgen, je zult zien dat het eronder allemaal gelijmd is of slecht genaaid.

Net als al het andere materiaal bij een onechte sneaker, is de binnenzool geen vormvaste inlegzool maar gemaakt van goedkoop materiaal met als gevolg dat er snel blaren kunnen ontstaan.
Op de binnenzolen van authentieke Nikes vind je het Nike logo. Heeft de inlegzool geen Nike teken, dan is er waarschijnlijk sprake van fake. Heb je tweedehands Nike sneakers gekocht, dan even opletten. Het kan natuurlijk zijn dat dit logo is vervaagd door het vele dragen en er toch wel sprake is van originele sportschoenen.

Binnenzool met een Nike Air Max logo

Binnenzool met een Nike Air Max logoHoe zit het met de kleuren?


Vergelijk je echte schoenen met de nagemaakte, dan kun je kleurverschillen vaststellen. De tinten zijn vaak lichter of juist donkerder dan het origineel, de print komt niet overeen met de echte schoen.

Bij de onechte varianten vind je vaak kleurcombinaties die Nike helemaal niet heeft uitgebracht. Als de kleuren niet egaal zijn, maar bijvoorbeeld vlekkig, dan is er geen sprake van echte Nikes.

Kan ik namaak ook herkennen aan de pasvorm?

Nep gymschoenen hebben een slechte pasvorm. Ze lopen niet lekker, geven geen steun en hebben een slecht voetbed. Je kunt er waarschijnlijk niet de hele dag op lopen in tegenstelling tot de echte Nikes en bovendien heb je kans op een paar blaren. De binnenzool is namelijk vaak gemaakt van een goedkoop en minderwaardig materiaal.

Kan ik nep herkennen aan de demping?

Ook de beroemde Air-demping zal je in de fake sneakers niet vinden. Aan de buitenkant lijkt het er natuurlijk wel op, maar tijdens het lopen voel je wel degelijk verschil. De namaak schoenen lopen slecht en van demping is al helemaal geen sprake!

Wil je weten of je een paar echte Air Max sneakers hebt, dan moet je de Air-unit nog iets nauwkeuriger bekijken:

Een originele Air Max heeft een doorzichtig Air-pad. De noppen in de Air-unit lijken op die van voetbalschoenen en zijn in een boogvorm met elkaar verbonden. Ook zijn de noppen uit één stuk gemaakt en bestaan ze uit één kleur.

Heeft jouw Air Max een ondoorzichtige Air-unit met rechte noppen die uit meerdere delen bestaan en verschillende kleuren hebben, dan heb je definitief te maken met fake.

originele Nike Air Max BW ultra met een doorzichtige Air-unit

originele Nike Air Max BW ultra met een doorzichtige Air-unitHoeveel veters heeft een originele Nike sneaker?


Echte merksneakers van Nike worden over het algemeen geleverd met één paar veters. Krijg je jouw schoenen geleverd met 3 paar verschillende veters, dan kan je er van uitgaan dat er iets niet klopt.

Zijn er nog andere details waar ik op moet letten?

Size tag

Binnenin een sneaker zit een labeltje waarop de maat en de productcode wordt vermeld. Dit label wordt size tag genoemd. Je vindt deze tag bij de meeste modellen aan de binnenkant van de tong, maar ook wel aan de binnenkant van de zijgedeelten. Er zijn bij Nike zijn twee verschillende te vinden, een oud en een nieuw label.
Op het oude label vind je (zie foto hieronder):

• het productiejaar, in dit geval 1995
• de Engelse, Europese en Amerikaanse schoenmaat en het aantal centimeters
• een productcode

Oude versie van een Nike label

Oude versie van een Nike label

De nieuwe versie van het label bevat de volgende informatie (zie navolgende foto):

• een productcode
• de verschillende maten inclusief het aantal centimeters
• de periode waarin de schoen is geproduceerd, in dit geval van 11 september tot 9 november 2007.

Nieuwe versie van een Nike size tag

Nieuwe versie van een Nike size tag

Hoe kan ik nu een size tag gebruiken om te kijken of ik een originele sneaker heb?

Op het label vind je een productnummer, het zogenaamde SKU-nummer (Stock Keeping Unit). Dit is een unieke code die is toegewezen aan een product om het te identificeren. Hierin zit onder andere de kleurcode verwerkt.

Origineel Nike size tag aan de binnenkant van een sneaker

Origineel Nike size tag aan de binnenkant van een sneaker

Geef dit nummer in bij Google en kijk op verschillende websites waar Nikes te verkrijgen zijn of op sites met de nieuwste releases. Let er dan wel op dat het legale sites zijn. Op deze manier kan je achterhalen of jouw sneaker authentiek is.

Het productnummer op je size tag moet ook exact overeenkomen met de code op de doos.

Vervolgens kun je alle maten die staan aangegeven op het label vergelijken met de officiële maattabel van Nike. De maten op je size tag moeten allemaal overeenstemmen met de schoenmaten van Nike.

Er zijn sneakers die geen halve US-maten hebben. Dus goed kijken of dat bij jouw paar het geval is. Wordt op het label toch een halve Amerikaanse maat aangegeven en jouw sneakers zijn niet gemaakt in halve maten, dan zijn ze waarschijnlijk namaak. Vooral goed zoeken op internet om informatie te vinden over het exacte paar dat jij zoekt.

Tenslotte kun je nog kijken naar de vorm van de sizetag, hoe is deze bevestigd in de schoen en welk lettertype wordt hier gebruikt. Hierbij moet je natuurlijk wel een origineel model bij de hand hebben zodat je dit precies kunt vergelijken.

Welke mogelijkheden heb ik nog om onechte sneakers te onderscheiden van echte?

• Social media

Twijfel je erg of je een paar neppers gekocht hebt of niet, dan is er nog de mogelijkheid om social media te benutten. Upload bijvoorbeeld een foto van je schoenen bij Facebook en vraag na of ze echt zijn.

• Officiële handelaar

Tenslotte kun je nog met de schoen naar een officiële winkel stappen en daar laten checken of je echte sneakers hebt gekocht of toch fakes in handen hebt.

Ben ik strafbaar als ik een paar replica’s koop?

Het bezit van fake sneakers is niet strafbaar, maar het verkopen wel. Ook als de verkoper aangeeft dat het om nep gaat. Er staan hoge geldboetes op het produceren of verkopen van vervalste producten en zelfs een gevangenisstraf van maximaal een jaar.

Wil je er zeker van zijn dat je geen namaak krijgt? Bestel dan nu een paar originele schoenen van Nike in de online sneakershop Purchaze. Op rekening betalen en snel geleverd!

Artikel aanbevelen op: