Wat is Nike Air Max?

Wat is Nike Air Max?

Nike Air Max is een serie van hardloopschoenen van het bedrijf Nike met een zichtbare Air-unit. Het begrip Air staat voor het met lucht gevulde kamertje ingebouwd in de zool van de schoen. Nike heeft in de afgelopen 20 jaar verschillende Nike Air Max modellen uitgebracht met meerdere soorten demping. Ieder jaar worden er retro-modellen uitgebracht, oorspronkelijke modellen worden dan in een nieuw jasje gestoken. De Nike Air Max sneaker is de populairste sneaker ter wereld en wordt door jong en oud gedragen.

Wat is nu precies de Nike Air-technologie?

De zogenaamde Air-technologie van Nike bestaat al sinds 1979. Hierbij wordt de hiel, voorvoet of hele zool voorzien van een Air unit, een met een gasmengsel gevulde ruimte die zorgt voor een perfecte demping. De Nike Air Max was de eerste schoen die deze technologie zichtbaar wist te maken voor het oog.

Geschiedenis van de Air Max sneaker

De geschiedenis begint eigenlijk in het jaar 1977. Frank Rudy presenteerde de firma Nike een duurzame en flexibele luchtkamer binnenin de schoen. Na 9 maanden onderzoek ontstond de zogenaamde Nike Air Cushioning Technology, die in 1979 voor het eerst werd toegepast bij de Air Tailwind.

Geïnspireerd door het Centre Pompidou ontstond bij Tinker Hatfield het idee voor de Air Max serie. De bedoeling was om het luchtkussen in de zool zichtbaar te maken. In het achterste gedeelte van de zool werd een ruimte geplaatst en volgepompt met een gasmengsel. Aan de zijkanten werden raampjes ingebouwd zodat je een blik kan werpen op de Air-unit binnenin. In 1987 werd deze luchtkamer voor het eerst zichtbaar gemaakt in de Nike Air Max 1 schoenen.

Wanneer verscheen de eerste Nike Air Max?

In 1987, op 26 maart om precies te zijn, werd de Air Max 1 sneaker geïntroduceerd als prototype met de Nike Air Max-technologie. De Air Max van Nike werd in eerste instantie als hardloopschoen op de markt gebracht. De gymschoen biedt een goede demping bij het neerkomen van de voet. Bij elke stap kom je zachter op de grond, dit is beter voor de voeten en de enkels.

Hoe populair zijn de Nike Air Max sneakers?

Nike Air Max schoenen zijn wereldwijd een hit. Niet alleen de hardlopers waren in 1987 enthousiast over deze volledig nieuwe techniek en het fantastische loopgevoel van de Air Max 1, zelfs de niet-sportschoenliefhebbers waren geïntrigeerd.

De Nike Air Max gympen zijn vooral ook zeer geliefd in de hiphopscene. Air Max sneakers zijn in Nederland en België met name een groot succes onder de zogenaamde gabbers. In eerste instantie waren deze sportschoenen bedoeld voor hardlopers, maar tegenwoordig worden ze door iedereen gedragen, bij welke gelegenheid dan ook.
Tegenwoordig bestaat er zelfs de zogenaamde “Air Max Day”. Op 26 maart wordt elk jaar het bestaan van de Air Max schoenen gevierd.

Nike lanceert voortdurend nieuwe series. Enkele soorten hebben weer een ander type demping, zoals de Tube Air of de Total Air. De gympen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, van neon tot dierenprint, je kunt te kust en te keur.

Wat zijn de belangrijkste Nike Air Max sneakers?

 • Nike Air Max I 1987
 • Nike Air Max II 1988
 • Nike Air Max Light 1989
 • Nike Air Max 90 (Air Max III) 1990
 • Nike Air Classic BW (Nike Air Max IV) 1991
 • Nike Air Max Command
 • Nike Air Max 1 (Nike Air Max 87)

  In 1987 werd de Air-unit voor het eerst zichtbaar gemaakt in de Nike Air Max 1. Om precies te zijn werd de eerste Nike Air Max gereleased op 26 maart 1987.

  Het is een lichtgewicht schoen met ondersteuning en comfortabele pasvorm. Een “must” voor iedereen die van sneakers houdt. Vooral een gewilde sneaker als casual schoen. De Nike Air Max 1 wordt steeds opnieuw uitgebracht in andere kleuren en materialen. Voor mannen is de Nike Air Max 1 een tijdloze klassieker met klassieke lijnen en een goede demping.

  Een schoen die zeker niet mag ontbreken in jouw collectie en tegenwoordig verkrijgbaar is in zowel een originele versie (OG) alsook in de meest actuele uitvoeringen. Kijk maar eens in het ruime assortiment van Purchaze, je vindt er zeker een model naar je smaak.

  Nike Air Max 1 (Air Max 87)

  De Nike Air Max 1, de eerste schoen met een zichtbare Air-unit  Nike Air Max Light (Nike Air Max 2)


  Deze gymp werd uitgebracht in 1989 en heeft dezelfde Air-unit als de Air Max 1. Daarnaast heeft de Air Max 2 een luchtkussen in de voorzool en een middenzool van polyurethaan in het hakgedeelte.

  Zoals je al aan de naam kunt zien, is de Air Max Light is een lichtere sneaker dan zijn voorganger. Na de introductie van dit model begon de evolutie van de Air Max en kreeg deze reeks verschillende designs en uitstralingen.

  Nike Air Max Light (Nike Air Max 2)

  De Nike Air Max Light, een lichtere sneaker dan de Air Max 1  Nike Air Max 90 (Nike Air Max 3)


  Voor het eerst werd de Nike Air Max 90 gelanceerd in, de naam zegt het al, 1990. Het is een lichtgewicht hardloopschoen met veel loopcomfort en gemaakt van luchtdoorlatend materiaal.

  De Air Max 3 heeft een demping over de gehele lengte van de middenzool. Net als bij de voorafgaande modellen is deze demping alleen zichtbaar in het achterste deel van de zool. Hier vind je namelijk weer de zichtvensters met een blik op de Air-unit. Deze gekleurde vensters springen meteen in het oog.

  Regelmatig worden er nog nieuwe modellen op de markt gebracht met steeds weer andere kleurcombinaties. Er bestaan ook verschillende limited uitvoeringen van de Air Max 90. Het is een van de best verkochte Nike sneakers wereldwijd en tevens een echte klassieker.

  Wil jij graag een sportschoen met een opvallend uiterlijk en een iets bredere snit dan is deze sneaker perfect voor jou! In het assortiment van Purchaze vind je dit model als Essential, Premium, OG en in compleet leren (Leather) uitvoeringen. Ook verkrijgbaar als WMNS model voor dames.

  Nike Air Max 90 (Nike Air Max 3)

  De Air Max 90 met een demping over de gehele lengte van de tussenzool  Waarin onderscheidt de Nike Air Max 3 zich van zijn beide voorgangers?


  Er zijn met name verschillen te vinden in materialen en kleuren. Je ziet hier een mix van meerdere materialen, bijvoorbeeld door het gebruik van leder en suède wordt de schoen ademend en extreem duurzaam. Bovendien springen vooral de gekleurde dempingraampjes in het oog. De eerste versie Nike Air Max III had een felrode kleur.

  De sneaker heeft een hoog draagcomfort door een grote stabiliteit en demping. De gymp is te koop als Essential, Premium, OG, of als variant in leer en tevens verkrijgbaar voor dames, de zogenaamde WMNS modellen.

  Nike Air Max Classic BW (Nike Air Max 4)

  De Nike Air Classic BW (Nike Air Max IV) begon in 1991 het succesverhaal als hardloopschoen. Opvallend is het extra dikke Air-pad in de hak, dat groter uitvalt in vergelijking met de Air Max 1 en te bewonderen is door een extra groot raam (BW = Big Window). Door dit extra grote luchtkussen wordt ook het dempingpotentiaal verhoogd.

  Deze schoen wordt veel gebruikt als basketbalschoen door de zeer grote luchtunit en de uitermate comfortabele middenzool. De Nike Air Max BW is een lichte schoen en laat veel lucht bij de voeten, ook ideaal voor hardlopers.

  Nike Air Max Classic BW (Nike Air Max 4)

  De Nike Air Classic BW met een extra dikke Air-unit in de hak  Nike Air Max 180


  Omdat het open Air Pad 50 procent meer lucht bevatte, gingen Bruce Kilgore en Tinker Hatfield samenwerken om dit idee een mooie verpakking te geven. Voor de voering aan de binnenkant werd een soort neopreenachtig materiaal gebruikt om ook bij het rennen voor een zeker draagcomfort te zorgen. Het resultaat is de Air Max 180 ontworpen in 1991.

  De loopzool die wordt gebruikt gaat nog een stapje verder in vergelijking met de tot nu toe gebruikte Air-pads. Onder een hoek van 180 graden is deze direct met de loop-en tussenzool verbonden. De demping-unit is op deze manier veel meer zichtbaar dan bij andere Air Max modellen.

  De bewegelijke zool en het daarin verwerkte luchtkussen maakt de schoen tot een zeer comfortabele vrijetijdsschoen met een hoog draagcomfort, ze lopen namelijk heerlijk! Stijl en vorm van de gymp varieert, afhankelijk van het model, maar het idee is hetzelfde: Een stijlvolle en comfortabele hardloopschoen.

  Nike Air Max 180

  Nike Air Max 180 met een Air-unit die meer zichtbaar is dan bij de andere Air Max modellen  Nike Air Max Command


  Een gymschoen met maar liefst 3 zichtvensters in de tussenzool. Zo kan je de beroemde Air-demping nog beter bekijken en ben jij verzekerd van veel bewonderende blikken.

  Nike Air Max Command

  Nike Air Max Command met 3 zichtvensters om de Air-unit te bekijken  Hoe ziet de Air van bepaalde Nike Air Max sneakers eruit?


  Air Max OG schoenen met verschillende Air-pads

  Air Max OG schoenen met verschillende Air-pads

  Op de foto hierboven zijn diverse Air Max OG sneakers te zien. Dat wil zeggen dat het sportschoenen zijn in de originele, eerste kleuren van het betreffende model. Deze OG schoenen hebben allemaal verschillende Air-units die vanaf de Air Max 1 uit 1987 tot en met de Air Max 2015 steeds zijn veranderd.

  Kijk maar eens naar de gedetailleerde foto’s hieronder, waarop precies te zien is hoe de Air-unit zich van schoen tot schoen steeds verder heeft ontwikkeld.  De Air Max 1 met de eerste zichtbare Air-demping

  De Air Max 1 met de eerste zichtbare Air-demping


  Het Air-pad van de Air Max 90; meer air, meer demping

  Het Air-pad van de Air Max 90; meer air, meer demping
  De Air Max 180 met een Air-demping verbonden aan de tussen- en loopzool

  De Air Max 180 met een Air-demping verbonden aan de tussen- en loopzool
  De Air Max 93 met een demping die meer zichtbaar is

  De Air Max 93 met een demping die meer zichtbaar is
  Een maximum aan lucht, de Air Max 97

  Een maximum aan lucht, de Air Max 97
  De Air Max Plus met Tuned Air

  De Air Max Plus met Tuned Air
  Een demping over de gehele lengte van de zool, de Air Max 360

  Een demping over de gehele lengte van de zool, de Air Max 360
  De Air Max 2015 met een maximum aan Air en beweeglijkheid

  De Air Max 2015 met een maximum aan Air en beweeglijkheid  Welke Nike Air Max schoenen zijn te vinden bij Purchaze?


  De volgende modellen van de Nike Air Max serie zijn verkrijgbaar in de onlineshop van Purchaze. Probeer ze uit en ontdek hoe comfortabel deze sneakers zijn. Het is heel eenvoudig om ze te bestellen: Er zijn meerdere betaalmogelijkheden, je hebt de gympen binnen enkele dagen in huis en bovendien kun je ze zonder problemen ruilen mochten ze niet bevallen of niet passen.

 • Nike Air Max 1
 • Nike Air Max 1 GS
 • Nike Air Max 180
 • Nike Air Max 90
 • Nike Air Max 90 GS
 • Nike Air Max 93
 • Nike Air Max Command
 • Nike Air Max Light
 • Nike Air Max Tavas
 • Nike WMNS Air Max 1
 • Nike WMNS Air Max 90
 • Nike WMNS Air Max Thea
 • Artikel aanbevelen op: